Milyen gyakran kell olajat cserélni?

Ez az adott autó szervizciklusától függ. A tulajdonosi kézikönyv ajánlást tartalmaz „normál" és „zord" körülményekre. A zord körülmények közé tartozik a gyakori megállásokkal tarkított haladás, a sok üresjárat, a gyakori, rövid utak (8 km-nél rövidebb utakkal), a szélsőséges hőmérséklet valamint a vontatás és szállítás. Az átlagautós valószínűleg úgy véli, hogy normál körülmények között vezet, az igazság azonban az, hogy legtöbbünk sokkal gyakrabban vezet zord körülmények között, mint azt észrevennénk, és az olajcseréket is ennek megfelelően kell időzíteni.Milyen típusú olajat használjak?

Fontos tisztában lenni azzal, milyen fokozatú és specifikációjú olajat ajánl az autógyártó. Tudni kell azt is, hogy léteznek kiváló motorolaj-márkák, valamint jó minőségű márkák. Hallottunk már sok olyan kis szervizről, akik szeretettel használják az olcsó, nem megfelelő viszkozitású motorolajat, a nagyobb haszon érdekében, ami helytelen! Igenis fontos a megfelelő minőségű motorolaj, ez nem lehet haszon kérdése. Mi szervizünk csak is a megfelelő viszkozitású, és minőségi olajat használja.

Feltétlenül a legdrágább olajmárkát kell használni?

Természetesen nem. Az a fontos, hogy mindenki az autójához megfelelő olajat használjon. Számos specifikáció és szabvány adja meg az olaj minőségét, és ezek mindegyikét egy-egy követelmény kielégítése céljából határozták meg. Lényeges, hogy mindig az adott autó gyártója által ajánlott fokozatú és specifikációjú olajat használjunk. A részletek a tulajdonosi kézikönyvben találhatóak. A hagyományos motorolaj kiváló védelmet nyújt. A szintetikus olaj a motor védelme terén a lehető legtöbbet kínálja. Ha védeni szeretnénk a motort, akkor az olajcsere során kérhetünk szintetikus olajat, kérje ki autószervizünk véleményét az  olajválasztásban. A nem megfelelő motorolaj használata a motor meghibásodásához vezet! A félszintetikus termékek is nagyobb védelmet nyújtanak, de alacsonyabb áron, mint a teljesen szintetikus olajok. Ha már tisztában vagyunk a lehetőségekkel, akkor jobban el tudjuk dönteni, mi a legjobb az autónk számára.

Mennyibe kerül az olajcsere és az olajszűrő?

Nehéz pontosan megmondani, mivel olajcserére általában egy szolgáltatás részeként kerül sor. E szolgáltatáshoz általában hozzátartozik még az egyéb folyadékok ellenőrzése és feltöltése (ablaktörlő folyadék, fékfolyadék, szervofolyadék), valamint a fékek állapotának és a gumik nyomásának ellenőrzése.

Amire számíthatunk:

Motorolaj ára – 2,500 Ft-tól/liter
Jó minőségű, márkás motorolaj legalább ennyibe kerül.

Olajszűrő – kb. 2,000 Ft-tól/darab

Olajszűrő választás: kerüljük az olcsó, és a gyenge minőségű kínai termékeket. Próbáljunk meg minőségi olajszűrőt használni, mert ez is motor meghibásodásához vezethet!

Előre be kell jelentkezni az autószervizbe olajcserére?

Ez megint csak az adott szerviztől függ. A mi szervizünkben minden esetben szükség van a bejelentkezésre. Fontossága, hogy önnek ne kelljen órákat várni hogy sorra kerülhessen.


Mennyi ideig tart az olajcsere?

Az olajcsere hosszúságának az ideje függ az ön autójának típusától. Rendszerint 30 percet vesz igénybe. Természetesen a további szűrők cseréje növeli a javítási időt.


A légszűrőt minden olajcsere alkalmával ki kell cseréltetni az autószerelővel?

Nem feltétlenül. A légszűrőt a szervizkönyvben foglalt csereciklus szerint kell kicserélni, ami az olajcsere-ciklustól eltérhet és függ a környezeti levegő portartalmától is. Ügyeljünk arra, hogy pontosan beszéljük meg, milyen szolgáltatásokat szeretnénk, még mielőtt megkezdődik a munka. Ha olajcserét kérünk, akkor csak erre a szolgáltatásra kerüljön sor, kivéve, ha mást is kértünk.

Keverhetők-e egymással a mai korszerű motorolajok ?

15w-40-es olajat cseréljük le 5w-40, vagy 5w-30-ra! A mi szervizünk nem használ már 15w-40, és 10w-40-es olajat se. Ezek az olajak a régi autókban voltak használatosak. Sok kis szerviz a mai napig szeretettel használja, de ezek a korszerű autókhoz nem megfelelőek! A modern autók minimum 5w-40-es viszkozitású olajat igényelnek, de lassan átveszi a vezető szerepet az 5w-30-as viszkozitású motorolaj. A modern autók többsége turbóval rendelkezik, kis illesztésekkel készítik a motoralkatrészeket, és rengeteg alumíniumot használnak, ezek megóvásáért fontos a megfelelő minőségi motorolaj használata.

Szerviz kijelző nullázása...

Szervizünk igyekszik naprakész lenni. A legújabb diagnosztikai műszerrel rendelkezünk, ami a mai napig legyártott, OBD csatlakozóval ellátott gépjárművön használható.

Nyiri Repair Kft.

Nyiri Gyula Autószerelő mester

Telefon: +36 20 220 0741

Telephely: 1097 Budapest Kén utca 6. /Iparterület/

Székhely: 2314 Halásztelek Puskás Tivadar utca 21.

Nyitvatartás: H-P 08 - 16h
Sz-V Zárva

Email: auto.motordiag@gmail.com

Web: www.automotorszerelo.hu

Telephelyen belül másik épületbe költöztünk.

Telephely bal oldalán középen vagyunk. Kitáblázva /Nyiri Repair KFT/ (TGK gumis mellett!)
Az autó parkolónk is megváltozott! A telephely első részébe bal oldalon, piros felfestésben. Szintén kitáblázva.